Det verkar som om Saab kommer att börja tillverka elbilar.

Och det är ju glädjande. Men elbilen har många fiender. Elbilen har nämligen två grava problem:

1) Den förbrukar vare sig bensin eller diesel så oljeindustrin får sälja mindre och då minskar deras vinst.

2) Den har få rörliga delar som slits ut (tändstift, luftfilter, oljefilter, avgassystem osv) så det behövs inte mycket service eller försäljning av reservdelar. (Inga oljebyten heller vilket ju också drabbar oljeindustrin.) Och det minskar vinsten för bilindustrin.

Detta är mycket allvarliga problem som vi alla vet för utan stora vinster så går det inte att överleva. Problemet liknar det med glödlampan. När den började hålla för länge så skred visa människor raskt till aktion och såg till att den inte höll för länge. (Se gärna filmen glödlampskonspirationen. där problemet diskuteras och flera liknande problemområden som nylonstrumpor som höll för bra, skrivare som skriver ut för länge utan att gå sönder osv osv)

I USA gjorde man misstaget att ta fram elbilen EV1. Den blev snart mycket populär men produktionen var begränsad för det var mest ett ”test.” Och när testtiden gick ut ville bilindustrin självklart inte längre ha den. De som fått leasa bilen slogs med näbbar och klor för att få behålla sina exemplar men det hjälpte inte, den skulle dras in och förstöras. Historien finns dokumenterad i en film Who killed the electric car?

Istället för EV1 tror jag man tog fram Hummern tror jag det var, en stor bil som drar mycket bensin och har många rörliga delar. Den ger bra vinst den!

För de som eventuellt undrar om detta hänvisar jag till Susan George: Här kort sammanfattat från min bok:

Det som närmast liknar det Susan George kallar för The Davos class; Människor som har gemensamma klassintressen och som tjänar våldsamt på status quo. Ett slags välklädda rovdjur som tänker på vinst nu och struntar i långsiktiga intressen.

Status quo, att inte ändra på oljeindustrins och bilindustrins strukturer alltså. Det är väl därför man satsar så hårt på hybridbilar som går både på el och bensin. Då får man sälja bensin och diesel (så oljeindustrin kan fortsätta tjäna pengar på nu mycket höga priser) och med all gammal teknologi för explosionsmotorn plus ny teknik kan man ju hoppas på att man kan sälja mycket reservdelar även i framtiden.

En renodlad elbil är däremot som sagt ett bekymmer (utom för konsumenten som älskar den) så det ser dystert ut. De som kontrollerar marknaden vill helt enkelt inte ha den. Vi får se om de kan stoppa Saabs planer som de gjorde med EV1.

Läget skulle dock kunna ändras drastiskt om (S) plötsligt fick för sig att börja föra en klassisk socialdemokratisk bygga Sverige politik igen. Men det är knappast troligt. (S) idag är en betongsocialdemokrati som absolut inte vill lyssna till nya idéer. Speciellt inte från gräsrötter. Jag vet för jag bloggade nämligen rätt flitigt på Sosserian om elbilar. Den 30 april 2008 skrev jag bland annat:

”om samma batteriteknik användes för bilar som bärbara datorer så skulle räckvidden kunna bli en “300 miles per charge” (nästan 50 mil).

En liten satsning från staten skulle kunna ge oss en ny bilindustri som skulle kunna bli större än både Volvo och Saab om några decennier – framtidens jobb!

Och jag återkom den 29 maj 2008, den 12 december 2008, den 26 januari 2009 , , ,

Jag tror jag skrev till Mona om det här men kanske jag missade det. Fast Mona sa ju “för vi ska kunna älska bilen men hata bensinen!” så det var ju en miss i så fall.

Sedan när Håkan blev partiledare och jag trodde det skulle bli en förändring så skrev jag till honom flera gånger. Och när han försvann så skrev jag 2012-02-02 till Stefan Löfven ” . . . framtiden behöver elbilar och nya former av kollektiva transportmedel. Saabs kompetens skulle kunna skapa detta åt oss och lägga grunder för ny viktig industri. Varför kan man så lätt rädda banker för milliarder men inte tänka den klassiska socialdemokratiska tanken att tillsammans med industrin, forskare och folket bygga framtiden? Det vi gjorde med kärnkraft, stridsflygplan, AXE växlar och så vidare. Tänk vilken möjlighet att visa på vad klassisk socialdemokratisk politik kan åstadkomma som Saab skulle kunna bli!

I flera brev förra året tog jag upp Saab i brev till Håkan Juholt. Jag bifogar sist i detta brev ett utdrag ur ett av breven jag skrev till Håkan Juholt.

Och så här skrev jag alltså till Håkan:

Saab

Saab ska inte hålla på med bensindrivna bilar! Om de ska tillverka bilar så ska det vara elbilar. Och helst ska de ju också syssla med framtidsteknik som modern balkspårtrafik – se nedan.

Marknaden kan inte ensam lösa Saabs problem men det går tillsammans med samhället där vi genom skattesubventioner, initiativ och regler banar vägen för elbilar och balktrafik. Tillsammans med universitet, skolor, industri, facket, politiker, ingenjörer och arbetare lägger vi upp en strategi och en vision för ett elbils och balktrafikssamhälle! Det vore något det! Saab skulle praktiskt kunna användas för att visa skillnaden mellan högerns döda politik och vad vi kan åstadkomma med en klassisk socialdemokratisk politik! Alltså, när vi samverkar där politiken gör det möjligt för en ny teknik att komma fram. Det var så vi byggde Sverige, det är så vi måste bygga framtidens Sverige.

(Självklart tar jag upp det här i min bok också)

Så skulle man möjligen kunna hoppas på en motion om detta till (S) partikongressen 3-7 april 2013 i Göteborg?

Snälla någon? Tänk om vi kunde sluta låta de som kontrollerar marknaden styra och istället låt det bli bra för oss vanliga medelsvenssons?

Som det var förr. När (S) ville bygga vårt land. Innan man istället började drömma om att göra miljonvinster för sig själv och kunna köpa sin egen Lamborghini.